DOPRAVA ZDARMA po ČR při nákupu nad 1000Kč  •  Osobní odběr v Praze ZDARMA - Argentinská 22 a Lazarská 6

JAK SE TISKNE V INDII?

JAK SE TISKNE V INDII?

Indie má hluboce zakořeněnou tradici zpracování látek. Mezi ně patří i metoda block print, která údajně pochází z Číny. Historici jsou v tomto názoru nejednotní. Jeden z možných výkladů nás zavede až k potomkovi samotného Čingischána.

 

Příběh indického tisku začíná v 16. století, kdy Indii napadá vládce Bábur, později zakladatel Mughalské říše a vládce Indie. Mughalští vládci s nadšením podporovali umění po celou dobu své dynastie. Mughalský styl se stal nedílnou součástí indické kultury a z velké části ji definoval do podoby, jak ji známe dnes.

 

Zajímavé je, že se tisková technika block print drží v nezměněné podobě i v moderním světě. V České republice najdeme svébytnou obdobu této historické techniky, a to v podobě modrotisku.

 

Jak vlastně probíhá potisk látky?

 

Vše začíná výběrem motivu. Razítka nebo bloky jsou ručně vyřezávané raznice, nejčastěji z tvrdého dřeva jako je teak. V oblibě se stále drží florální vzory či geometrické obrazce.

 

Tisk na plátno se provádí raznicí, která se namočí do tzv. tiskařského popu neboli odpuzující hmoty. Potištěná látka se následně obarví v přírodním barvivu Indigo. Po vyprání se odstraní tiskařský pop i přebytečná barva.

 

Funguje to i naopak. Látka se ponechá v přírodní barvě nebo se obarví na požadovaný odstín a raznice se pak namáčí přímo do barvy. Pokud se požadovaný motiv skládá z více barev, tak se každá nanáší zvlášť a společně tak vytvoří kompletní obraz.

 

Určitě si vybavíte oblíbený vzor paisley, který je jedním z nejznámějších motivů, které vznikají touto tradiční technikou. Produkty potištěné metodou block print najdete například v kategorii bytový textil nebo šátky a sárongy. Na našem e-shopu nechybí ani originální raznice a razítka.

 

Věděli jste…?

 

Nejstarší záznam o blokovém tisku nenaleznete na látce, ale na papíře Diamantové sútry, která byla vytištěna před téměř 1200 lety.

 

SANU BABU

Bára