DOPRAVA ZDARMA po ČR při nákupu nad 1000Kč  •  Osobní odběr v Praze ZDARMA - Argentinská 22 a Lazarská 6

Chcete začít s meditací? Výborně! Přinášíme několik tipů do začátku.

Než začnete, ujasněte si svá očekávání. Hledáte úlevu od stresu? Chcete se lépe soustředit? Zajímá vás, jak vaše mysl funguje? Nebo jste zvědaví a chcete si to prostě vyzkoušet?

To vše jsou určitě dobré důvody s meditací začít. Stejně jako v životě, neexistuje jediná správná cesta. Je však několik důležitých věcí, které je dobré dodržet, abyste mohli objektivně zhodnotit vliv meditace na vaše tělo a mysl. Náš tým dal hlavy dohromady a vytvořili jsme pro vás několik tipů, které bychom sami rádi znali, když jsme s meditací začínali.

Méně je více.

Není třeba začínat hodinovými meditacemi za pomocí veškerých meditačních pomůcek. Začněte sami se sebou a zkuste pár minut denně věnovat jednoduchému zklidnění. Zbavte se tíhy toho, zda vám to půjde nebo ne. Snažte se vidět vaši denní meditaci, jako chvíli, kterou máte jen pro sebe.

Určitě doporučujeme začít v řádu minut. Třeba 5 minut denně se zdá, jako hračka. Důležitá je ale důslednost a pravidelnost. Vaše mysl si musí zvyknout na to, že má nově během dne pauzu, kdy je v klidu a není ničím zatížena. Zkuste si proto najít část dne, kdy si na meditaci najdete čas, ať už jste kdekoliv.

Nebuďte k sobě příliš kritičtí.

Začátky jsou vždy náročnější. Když zažíváte něco nového, většinou vám mysl „jede“ na plné obrátky. Tentokrát ovšem budete začínat s něčím, co vyžaduje opak, než jste zvyklí. Klid a uvolnění. Tyto emoce máme mnohem více spojené se situacemi, které již dlouho známe. Třeba když trávíte čas s rodinou či dlouholetými přáteli. Vaše mysl je uvolněná od všech zábran a víte, že můžete být prostě sami sebou. Stejný vřelý pocit by u vás měla vyvolat meditace.

Abyste se do takového stavu uměli dostat, když jste sami se sebou, je třeba se zbavit negativních myšlenek. Je možné, že vás budou napadat věci jako: „Tohle opravdu pomáhá?“, „Dělám to dobře? Nejspíše ne, žádný zázrak necítím“ nebo „Přestaň přemýšlet, nemáš myslet na NIC!“

Abyste dosáhli příjemného stavu uvolnění a klidu mysli, je třeba se svými myšlenkami pracovat, nikoliv je zatracovat nebo se za ně dokonce kárat. Snažte se chválit, za každou chvilku kdy jste uvolnění a vaše hlava neběží na plné obrátky.

Nenechá vás něco v klidu? Zastavte se u toho.

Pokud se vám nějaká myšlenka neustále vrací a svádí vás k překotnému přemýšlení, zastavte se u ní. Myšlenky nejdou vypnout, jako počítač. Svou mysl do stavu klidu nemůžete nutit, samotný tlak totiž ohrozí váš klid. Pokud se vám tedy neustále vrací nějaké téma nebo zážitek, dejte mu prostor.

Je třeba mít na paměti, že jsou věci, které musíme v životě prostě přijmout a naučit se s nimi žít. Nesoustřeďte se tedy zbytečně na řešení neřešitelného a snažte se také naučit věci s klidem přijmout. Když s nějakou palčivou myšlenkou strávíte dostatek času a dokážete vaši mysl zklidnit, přestane vám ubírat energii a snáze a rychleji se budete umět posunout dále, ke stavu úplného klidu mysli.

Meditační pomůcky mohou výrazně prohloubit zážitek. 

Jistě si vybavíte obrázek mnicha, obklopeného vonnými tyčinkami, v hluboké meditaci v jednom z překrásných buddhistických chrámů. I bez takového krásného prostředí je však meditace možná a přínosná. Vaše smysly mají velký vliv na vaši mysl, a proto je můžete využít k prohloubení stavu meditace. Doporučujeme si vybrat takovou meditační pomůcku, která vás zaujme a budí ve vás chuť ji vyzkoušet. Pojďme si je projít popořadě.

◉ Sluch  

Zpívající tibetské mísy se dosud vyrábí tradiční metodou ze slitiny kovů, která se roztavená nalije na plochý kámen a nechá se ztuhnout v kovovou desku. Ta se pak vyklepává ručně kladivem do tvaru mísy a brousí se pískem. Poté se mísy zdobí nejrůznějšími ornamenty a symboly, které symbolizují jejich sílu.

Mísu lze rozeznít buď jednoduchým bouchnutí paličkou na vnější okraj nebo točením paličky po vnějším okraji mísy. Tibetská mísa pak začne krásně a dlouho znít. Při pozorném naslouchání lze rozeznat nespočet tónů a jejich alikvótů mezi kterými zvuk vibruje. Zvuky a vibrace, které vydává tibetská mísa při hraní, působí na tělesné, duševní a energetické rovině. Tyto vibrace vám pomohou k odpoutání od reality a prohloubení zážitku z meditace. Tu svou si můžete přijít vybrat do některé z našich prodejen, kde vám rádi ukážeme, jak mísu správně rozeznít.

Tibetské zvony jsou spojeny s rituály Buddhistických mnichů, kteří je užívají na léčení a čištění prostoru od zlých duchů. Kromě toho mají jejich vibrace, podobně jako mísy, biorezonační účinky. Pokud se tedy jejich vibrace shodnou s frekvencí vašeho biopole, bude vám znít jejich zvuk velmi příjemně. Zvon symbolizuje ženskou sílu a drží se v pravé ruce. K zvonu také neodmyslitelně patří dorje, která patří do levé ruky. Spolu symbolizují rovnováhu dobra a zla či ženského a mužského principu. I zvony si můžete přijít vyzkoušet do jednoho z našich obchodů.

◉ Hmat

Meditační polštář podporuje správné držení těla, dodává větší pocit pohodlí a pomáhá dosáhnout hlubší meditace. Navíc odstraňuje případné nepříjemné pocity v nohou, které začátečníky při meditaci mohou rušit. Různé tvary, velikosti i barvy najdete v této sekci.

Mala je praktická pomůcka, která se skládá ze 108 korálků, které při meditaci pomáhají s počítáním odříkávaných manter. Umožňuje tak, aby se vaše mysl nemusela soustředit na počítání, ale na samotnou mantru, která se skládá ze souboru slov tvořících pozitivní vibrace. Mala je také dobrým pomocníkem pro začátečníky, protože pomáhá počítat dech pouhým hmatem. Materiál, ze kterého je mala vyrobena, má také hlubokou symboliku. Mohou být vyrobeny z drahých kamenů, posvátných semínek Rudraksha nebo také ze dřeva. 

◉ Zrak

Mandaly symbolizují vesmír a používají se jako prostředek k soustředění pozornosti praktikujících. Díky svému symetrickému tvaru je naše pozornost okamžitě směrována do středu. Design mandaly pohlcuje mysl takovým způsobem, že nutkavé myšlenky mohou ustat. Barvy a tvary mandaly mají svůj košatý význam a symboliku. Tu svou si můžete vybrat tady.

◉ Čich 

Vonné tyčinky z Indie a Tibetu mají příjemnou přírodní vůni a jsou vyráběny ručně podle tradičních receptur. Základem každých tyčinek je drcené santalové dřevo a příměsi různých bylinek. Typů a vůní je nepřeberné množství. Pokud právě s meditací začínáte, doporučujeme vyzkoušet tibetské vonné tyčinky Natural Herbal. Nejlepší je si k nám přijít osobně tyčinky „ovonět“ a vybrat takovou vůni, která ve vás bude vzbuzovat příjemné pocity klidu a míru.

 

Přejeme mnoho příjemných momentů na vaší cestě za vnitřním klidem

Vaše SANU BABU