DOPRAVA ZDARMA po ČR při nákupu nad 1000Kč  •  Osobní odběr v Praze ZDARMA - Argentinská 22 a Lazarská 6

Svátek Vasant Panchami neboli Sarasvatí Púdža

Svátek Vasant Panchami neboli Sarasvatí Púdža

Festival Vasant Panchami neboli Sarasvatí Púdža je tradiční slavnost, která je počátkem příprav na příchod jara. Koná se na počest hinduistické bohyně Sarasvatí. Přípravy na jaro probíhají každý rok na přelomu ledna a února, čtyřicet dní před začátkem astronomického jara.

 

Sarasvatí Púdža se slaví mezi hinduisty v Indii a Nepálu. Jaro vnímají jako „krále všech ročních období“. O čtyřicet dní později se pak slaví Hólí, slavnost jara a barev.

 

Barva festivalu je žlutá (a bílá), jež je barvou Sarasvatí. Na polích dozrávají žluté květy hořčice, hinduisté se oblékají do žlutých sárí a jedí žluté pokrmy a sladkosti.

 

Jméno Sarasvatí pochází ze sanskrtu a vykládá se jako „plynoucí voda“ nebo „řeč“. Tento výklad sám o sobě vysvětluje poslání této bílé panny.

 

Je bohyní řek a vodstev. První jarní očista přírody přichází s oblevou a rozbujněné vodní toky smývají veškerý nános a odnáší vše staré a nepotřebné. Sarasvatí je tedy přímo spojena s předjarním obdobím. Není však jen bohyní očistných vodstev, ale také bohyní plynulé konverzace, řečnictví, inspirace, umění a učení.

 

Je družkou stvořitele Brahmy. Jejími atributy jsou labuť a bříza – Védy (soubor náboženských textů) byly původně sepsány na svitcích z březové kůry.

 

Bára

SANU BABU