Mála - modlitební korálky

Mála - modlitební korálky

Pro buddhisty a hinduisty má MÁLA důležitý spirituální rozměr a je považována za posvátný modlitební nástroj. Mála nebo také japa mála se využívá k počítání modliteb, dechů při meditaci a také při odříkávání manter.

 

Tato duchovní praxe má svou obdobu i v naší kultuře v podobě růžence. Málu tak můžete znát i pod názvem „Buddhistický růženec“. Tradičně se mála vyrábí se 108 korálky. Každá vyřčená mantra znamená jeden korálek.

 

Jak může MÁLA obohatit váš život?

 

Málu můžete pojmout jako svůj osobní talisman. Jedná o předmět vycházející z náboženské kultury, svůj význam nabývá až s tím, jaký postoj k němu zaujmete. Způsob, jakým obohatí váš život je přímo úměrný vaší víře, kterou do něj vložíte. Stane-li se mála vaším osobním talismanem a součástí vaší meditační praxe, můžete do ní vetkat svá přání a osobní záměr.

 

Jak už bylo řečeno, jedná se o duchovní nástroj. Tyto korále dostávají spirituální rozměr podle vás a vašeho individuálního přesvědčení. Stejně tak mohou svůj smysl nabýt i tím, že vás budou zdobit jako šperk. 

 

Práce s MÁLOU v praxi...

Nejjednodušším základem pro meditační práci s málou je počítání nádechů a výdechů. Vědomá koncentrace mysli na dech působí na naše tělo a mysl uklidňujícím dojmem. Ubíhají-li vám myšlenky, soustřeďte se na počítání jednotlivých korálků. Pokud cítíte, že jste s málou naladění, můžete do ní vložit své přání či svůj osobní záměr. V meditaci se pak soustřeďte na vizualizaci nebo opakování přání/záměru. Neposedné myšlenky ukotvujte počítáním korálků. 

 

Jakmile dosáhnete guru korálku, vydejte se v počítání opačným směrem. Nepokračujte v počítání překročením guru korálku. Tento korálek je zpravidla větší, než ostatní a je usazen nad střapcem. Symbolizuje ukotvení záměru a vašich modliteb. Střapec pak značí celistvost. Skrze něj odtéká z mály negativní energie.

 

Očista

 

Každý osobní talisman nese naši energii. To dobré, i to, co nás tíží. Proto je důležité o málu pečovat a pravidelně ji energeticky očišťovat. Jednoduše ji vezměte s sebou na výlet do přírody. Očistit ji můžete v prameni, nabít ji na slunci nebo měsíčním světle. Výtečné očistné účinky má i kouř například ve formě vykuřovadel či vonných tyčinek.

 

Šperk nebo meditační pomůcka? Důležité je, aby vám mála přinesla radost a vy se tak mohli těšit z toho, že je vaší součástí.

 

Bára

SANU BABU