Jak připravit nábytek na novou sezónu?

Jak připravit nábytek na novou sezónu?

Mnozí z vás jsou pyšnými majiteli našich krásných kousků nábytku z masivu. Vydrží vám po mnoho generací a odolají slunci, větru i mrazu. Teakové, mangové a palisandrové dřevo si však zaslouží péči. Jeho krása tak vynikne a odhalí vám každý detail, který do něj příroda ukryla. Může vás překvapit, co všechno objevíte už po pár minutách jednoduché údržby. Jak na to? Rádi poradíme. Je na vás, jestli využijete osvědčených babských rad nebo moderních nanotechnologií.

Jdeme na to! Před každým ošetřením nábytku je třeba dřevo pořádně vyčistit. Otřete povrch nejprve nasucho, abyste jej zbavili prachu, a poté očistěte povrch vlhkou utěrkou z mikrovlákna. Nábytek nechte dobře oschnout, zabráníte tím uzamčení vlhkosti uvnitř. Nedoporučujeme k čištění používat kartáče a houbičky s drsným povrchem, mohly by povrch nenávratně poškrábat. Profesionální přípravky na čištění nábytku můžete využít především na antik nábytek a velmi znečištěné povrchy.


Jednoduché, bezpečné a účinné. Olivový olej má mnoho využití, nebojte se ho "pustit" i na váš nábytek.

Už naše babičky věděly, že je užitečný v mnoha směrech. Olivový olej aplikujte na celý povrch. Ideální je nechat na dřevu tenkou vrstvu, aby se nábytek mohl do sytosti "napít". Nechte působit alespoň 5-10 minut a zbytky setřete z povrchu. Olej vykreslí léta, hydratuje póry dřeva a pomůže zakrýt drobné nedostatky. Výhodou je snadná manipulace, skvělá dostupnost a také se nemusíte bát kontaktu s kůží. Ošetření je však třeba opakovat každých pár měsíců v závislosti na vytížení a umístění nábytku. Stejně tak lze použít i speciální oleje na teakové či exotické dřevo.


Ušetří čas, zajistí kompletní péči a zastaví i UV záření. Necháte to na moderních technologiích?

Nanotechnologie pronikla i do světa dřeva. Jemné nanočástice na povrchu tvoří neviditelný ochranný štít, který vniká i do nejmenších nerovností či mikrotrhlin povrchu, vyhlazuje jej a chrání ho před poškozením. Výběr je široký, a i české firmy nabízejí kvalitní přípravky. Nejprve je třeba vybrat prostředek dle typu nábytku – na lakovaný či přírodní povrch. Dodržujte doporučený postup na etiketě výrobku, aby vše dopadlo dle vašich představ.
Výhodou je ochrana před UV zářením, a tedy i silnější ochrana před blednutím barev. Vytvoří se membrána, která umožní pórům dřeva dýchat, ale zároveň chrání před mechanickým poškozením, usazováním nečistot a odpuzuje vlhkost. Starosti s údržbou poté můžete nechat odpočívat, ošetření totiž vydrží až dva roky.

Přejeme krásné bydlení!

Vaše SANU BABU