DOPRAVA ZDARMA po ČR při nákupu nad 1000Kč  •  Osobní odběr v Praze ZDARMA - Argentinská 22 a Lazarská 6

Jak vybrat tu správnou sochu?

Jak vybrat tu správnou sochu?

Jak vybrat tu správnou sochu?

 Pokukujete již delší dobu po sošce, ale nejste si jistí, jakou přesně pořídit?  Bude to Ganéša, Šiva, Buddha nebo snad Padmasambhava? Přiznáváme, že může být složité se v hindustických soškách vyznat. Každá soška je totiž něčím specifická. Ať už je to materiál, barva anebo Bůh, kterého soška vyobrazuje.

 Každý Hindustický Bůh má svůj příběh, symboliku a atributy. Symbolika je však často velmi košatá, široká a občas se i různě překrývá. Je proto také důležité sledovat i konkrétní podobu Boha, tj. pozice, ve které je Bůh na sošce vyobrazený.  Bůh Šiva je například mnohdy vyobrazován v meditativní poloze lotusového květu, také však jako Šiva Natarádža, tedy Šiva zachycený v okamžiku tance, často je uprostřed kosmického ohnivého kruhu. Obě tyto sošky zobrazují Šivu, každá má však svojí vlastní dynamiku a atmosféru. Záleží tedy na osobních preferencích a především na tom, co k Vám více promlouvá.

 Zprvu je dobré ujasnit si, proč vlastně sošku hledám. Co od sošky očekávám? Hledám pouze dekoraci do bytu anebo mi záleží na skryté symbolice?

 Je také možné, že budete sochu vybírat čistě podle vzhledu. Tj. líbí se Vám barva, materiál, způsob zpracování a pozice, jakou Hinduistický Bůh zaujímá. Na sošku tedy pohlížíte čistě jako na dekoraci do Vašeho domova, a proto hledáte takovou, která Vám do interiéru bude sedět barvou, tvarem a celkovou atmosférou.

 Třeba ovšem přicházíte s naprosto konkrétním požadavkem. Hledáte sochu, která Vám pomůže k projevení vnitřní energie a objevení skrytých sil. V tom případě vybírejte ze sošek Ganéši. Ganéša je duchovní průvodce a každý symbol s ním spojený je připomínkou k projevení sil, které v nás jsou. Jeho symboly poskytují především životní lekce, které pomáhají uklidnit mysl a vyvíjet se v duchovní oblasti. Je proto důležité sledovat, zda k Vám příběh daného Boha promlouvá a rezonuje s Vámi. Oba způsoby vybírání soch jsou v pořádku, záleží jen na Vás, co zrovna potřebujete.

 Dále je vhodné popřemýšlet nad velikostí, materiálu a umístění sošky.

 Velký rozdíl totiž bude v tom, zda hledáte velkou sochu, kterou budete mít na terase anebo menší sochu na meditační oltář. Hledáte sochu, která bude stát většinu času venku? Potom není vhodné volit materiály, které by povětrnostní vlivy mohly lehce zničit. Například socha ze dřeva by se mohla velmi rychle znehodnotit, což by byla velká škoda. Na druhou stranu, u určitých soch může působení větru a deště naopak dopomoci k získání zajímavé patiny, je tomu například u soch mosazných chrámových lvů, které nabízíme u nás na e-shopu.

Hledáte-li sošku na meditační oltář, dveře Vám jsou otevřené u všech materiálu. Jen mějte na paměti, že některé sochy jsou velmi těžké. Proto se určitě vyplatí sledovat rozměry a váhu, která je vždy uvedená v popisu konkrétní sochy.

 Pokud Vás zajímá, jaké místo je pro Vaší sošku nejvhodnější, doporučujeme se podívat na zásady Feng-šuej. Podle Feng-šuej se socha slona doporučuje umístit ke vchodu. Věří se totiž, že socha tak rodině či jednotlivci přinese štěstí a blahobyt. Zde však pozor. Je klíčové, aby byl chobot slona zvednutý do vzduchu a stočený směrem ven.

 Nakonec je potřeba zmínit důležitost naší vlastní intuice. Jedno starobylé moudro totiž tvrdí, že lidé si nevybírají sochu, protože socha si vybírá nás. Někdy totiž naprosto přesně víme, že ten kousek, na který právě koukáme je ten správný. Víme, že to je ten, který si chceme přinést do našeho domova a srdce. Pokud je přesně tohle ten pocit, který při pohledu na konkrétní sochu cítíme, je to právě onen silný hlas intuice, která se dere na povrch. A my v SANU BABU věříme, že intuici se vyplatí naslouchat.

Přejeme šťastný výběr!